fredag 17 oktober 2014

Bildanalys

Vi avslutade fredagen och veckan med 40(!) minuters bildanalys av Gabrielle Münters tavla 
I Schwabling
Nu börjar arbetet med att skapa våra egna tolkningar samtidigt som vi övar oss på att använda kontrastfärgerna röd-grön och blå-gul. 

Veckobrev inför v. 43

Hej alla elever och föräldrar i 4B!

Nu är det en vecka kvar till höstlov och det märks att eleverna börjar bli lite trötta. Vi har jobbat på bra denna vecka och temadagen i måndags utvärderades som bra och rolig av eleverna. De fick alla berätta några glimtar från sin dag. De som var med mig på Armémuseet var mycket nöjda.

Nästa vecka kör vi igång med kemi och fokus kommer att ligga på vatten och luft. Vi ska träna begrepp som fast, flytande och gasform, kondensering, avdunstning och stelning. Vi kommer repetera vattnets kretslopp samt lära oss om atomer och molekyler. Det blir spännande!

I matematik kommer vi att jobba vidare med taluppfattning och algebra. Vårt problem med bönor och askar (se bloggen) kommer att utvecklas så att vi tittar på ekvationsstrategin att ta bort lika mycket på varje sida. I matteboken kommer vi att jobba med tallinjen och stora tal på s. 16-18. Vi ska också introducera en matematisk övning, fish tank, där eleverna får utveckla sina förmågor att samtala och resonera matematik. Mer info kommer på bloggen under nästa vecka!

I engelska har eleverna fått sin inloggning och sin första läsläxa. Hör av er om det inte fungerar eller om de tappar bort instruktionen!

Nästa vecka i korthet:                                                                         Läxor:

Måndag:
Tisdag: idrott
Onsdag: idrott
Torsdag: musik
Fredag: slöjd
 
Måndag: Sv-läsläxa
Onsdag: Eng- läsa U. 3 samt träna på orden homework, white, I hate, I like, colour, favourite, they wear, Harry writes, town, red, Where are you from? What is your name?
Fredag: Läxa 1 i matematikboken, s. 231
 

Vi önskar er en trevlig helg!

Hälsningar,

Natasha och Annika

onsdag 15 oktober 2014

Det här med kreativa musikvikarier och engelskläxa

I torsdags hade klassen vikarie i musiken och de fick en musikläxa som jag tog för givet kom från Susanna. Detta var dock inte fallet:) Det var en mycket kreativ vikarie som gjort en egen läxa! Därför hälsar Susanna härmed att ni kan lugna era barn om de inte lyckats göra uppgiften. Varken hon eller jag förstod detta förens idag, därav sen info!

Alla elever har idag fått med sig en instruktion och en personlig inloggning till vår engelskbok, Magic 4. Jag håller nu tummarna för att tekniken fungerar och att alla kan logga in enligt anvisningen. Hör gärna av er via mail eller sms om det inte går! 
Dessa inloggningsuppgifter är tillgängliga för flera elever under många år framöver. Därför har jag bett eleverna att inte ändra lösenord eller användarnamn själva. 
Till nästa onsdag vill jag att de ska logga in på sidan och jobba med texten till kapitel 3. De ska läsa texten högt för sig själv, en kamrat eller en vuxen ett par gånger samt träna på att översätta den. De har också fått orden till kap. 3 som finns i Magic words (start) i läxa. Det finns interaktiva övningar på orden som de kan göra om de vill. 

Vi talar just nu hur man bidrar till god samtalston i klassen. Skolforskning visar att elever som samtalar med varandra om uppgifter utvecklas snabbare än de som enbart jobbar självständigt. Klassen är mycket arbetsvillig och eleverna blir lätt engagerade och exalterade i vårt arbete. Ihop med det blir det svårt att hålla en bra samtalston. Vi övar på samtalsnivåerna spy talk (bara den bredvid hör dig) och low flow (bara gruppen hör dig). 

Jag önskar er en god kväll!
/N



tisdag 14 oktober 2014

Det här med problemlösning.

Idag har vi diskuterat fram gemensamma regler för våra problemlösningslektioner: 
Tänka, respektera tänkartiden, handen upp bara om man vill fråga något.
Tala, så att den som ska höra hör, alla ska komma till tals.
Lyssna, titta på den som talar, nicka, bekräfta, ställ genomtänkta frågor.
Uppförande, prata inte om annat, allt material i ordning.

Därefter påbörjade vi problemlösning med bönor och askar. Eleverna skulle försöka lägga upp bönor och askar enligt en given instruktion. Uppgiften var att lista ut hur många bönor som fanns gömda i varje ask för att likhetstecknet skulle gälla. Regeln sa att det var lika många bönor i varje ask.



Det var klurigt för vissa och lättare för andra. Framöver kommer vi att utveckla detta så att det blir grunden i elevernas algebra. Askarna går att byta ut mot en bokstav och bönorna mot en siffra.

Idag har eleverna löst ekvationer av typen 2X+3 = 3X+1 utan att blinka. Allt med hjälp av askar och bönor. Det bådar gott för framtiden!

Läroplanen säger att eleven ska utveckla sin förmåga att lösa problem, välja och värdera strategier samt utveckla sin förmåga att samtala och diskutera matematik. 

Om algebra specifikt, står det att undervisningen ska behandla:

  • Obekanta tal och deras egenskaper samt situationer där det finns behov av att beteckna ett obekant tal med en symbol.
  • Enkla algebraiska uttryck och ekvationer i situationer som är relevanta för eleven.
  • Metoder för enkel ekvationslösning.