fredag 16 januari 2015

Veckobrev inför vecka 4


Glöm inte att boka utvecklingssamtal på skolwebben!

Hej alla barn och föräldrar i 4b!

rsta hela skolveckan för terminen är avklarad. Vi tuggar på i högt och jämnt tempo såhär i mitten av oxveckorna. Vi är alla överens om att vi haft en mycket bra start. Eftersom vädret är som det är och alla raster är ute vill vi påminna om att det viktigt med bra kläder!

I svenskan har vi börjat träna på och undersöka nästa texttyp, återberättande texter. Vi har framförallt tittat på hur man organiserar innehållet i texten och hur man kan variera tidsorden. Tidsorden är ord som; sen, därefter, först, kl.12, efter, när, på morgonen… osv. Under nästa vecka är det fokus på hur man skriver bra inledningar!

Vi har även börjat läsa Mio min Mio. Vi har läst de två första kapitlen och pratat om vilka lässtrategier som har varit bra att använda sig av.

 matematik har vi mätt och jämfört längder. Nästa vecka ska vi titta på enhetsbyten; Hur många meter är 1542 mm egentligen? Vad betyder det när man säger att man är en och fyrtiotre? Det här kan vara klurigt för många och jag vill åter igen tipsa om den fina dvd-skivan som hör till boken. Titta gärna på film 3 om längd och räknesätt för att få koll på läget.

Vi kommer att ha ett matematikprov på kapitel 1 och längdavsnittet i kap 2, tisdagen den 3/2. Börja gärna repetera redan nu. Till hjälp finns övningarna på skivan samt repetitionssidorna 75-77. Till fredag, 23/1 är läxan att damma av multiplikationstabellerna 1, 2, 5 och 10. Det finns många bra appar att öva på eller så kan man träna på tex. webbmagistern.se kunskapsstjarnan.se elevspel.se eller mattesmedjan.se Idag, fredag, har jag visat dessa sidor för eleverna och de har fått prova dem.

Vi har repeterat vatten och luft genom att läsa och svara på frågor. Vi har också gjort en undersökning om att luft tar plats. Nu släpper vi detta och börjar med fysik.

Vi kombinerar bild och fysik genom att skapa tredimensionella figurer i aluminium. När de är klara ska vi belysa dem och jobba med skuggor.

I engelska har vi lyssnat på Bruce Springsteens Born in the USA, lärt oss om the Stars and stripes samt hur en skoldag kan se ut i USA. Nästa vecka går vi in på grammatiken plural -s samt siffrorna 13-20.

I SO:n har vi fördjupat oss i hur livet i staden under medeltiden var, vilka som bodde där och vilka som var borgare. Under nästa vecka handlar det mycket om Drottning Margareta!

Från och med denna termin finns det möjlighet till läxhjälp torsdagar 7:50 – 8:30 tillsammans med Maria Langell i C215. Möjlighet till läxarbete på Klubben kvarstår som vanligt!

Nästa vecka i korthet:                            Läxor:

Måndag:
Tisdag: idrott
Onsdag: idrott
Torsdag: musik
Fredag: Mitt val - svenska
 
Onsdag:  En- läsa Ch 10, samt orden boring, maybe, need, easy, know, inhabitants, biggest, capital, stars, stripes, thanks a lot, you´re welcome
Fredag:  Sv- läsa mio min mio
Ma – tabellerna 1, 2, 5 och 10.
 

 
Vi önskar er en trevlig helg!
Vänliga hälsningar,

Natasha och Annika

 

måndag 12 januari 2015

Det här med snö och maktlekar.

Vad härligt det kan vara med en hel skolgård full av snö och så tokigt det kan bli ibland.

På dagens klassråd fick vi tillfälle att diskutera vad en maktlek kan vara och hur den tar sig uttryck. Några elever hade under lunchrasten kommit på idén att frivilligt lägga ansiktet i snön och sedan ligga kvar där så länge som möjligt medan man räknade sekunder. En inte helt genomtänkt lek ur vuxenperspektiv.

Vi fick föra ett ganska djupt samtal kring det här med vad som är frivilligt och ok och vad som är frivilligt under grupptryck. Jag gjorde jämförelser med klassiska maktlekar som "kärringtestet" där man suddar sig på handen tills det blöder och svimningslekar. Detta var helt okänt för några, medan andra genast kände igen och kunde relatera till på olika sätt.

Var går då gränsen för att snöa ner sig? En inte helt lätt fråga! Någon förklarade att det var fantastiskt skönt att snöa ner hela ansiktet när man är riktigt svettig och varm. Frivilligt och ok? Ja, det kunde vi nog tycka allihop. Det är när det ingår en utmaning från dem runt omkring, ibland tydlig, ibland mindre tydlig, som det lätt går över gränsen.

Svårt och klurigt tyckte nog många, fånigt tyckte andra. Oavsett åsikt kvarstår vårt beslut att denna lek inte ska förekomma på skolan. Vi skapar härliga snöfigurer av snön tillsammans i morgon istället!

/N