fredag 24 oktober 2014

Veckobrev inför vecka 45

Hej alla elever och föräldrar i 4B!

Vad härligt det är att få följa 4B när de klättrar på kunskapstegen. De förvånar och utmanar oss med sina frågor och sin nyfikenhet, vilket hela tiden tar oss till nya höjder. Nu stundar ett välförtjänt lov och eleverna är läxfria till vecka 45.

I SO:n har vi nu tittat klart på nästan alla filmer som eleverna gjort. Vi har jobbat med begrepp, fakta och förklaringar. Eleverna har spelat in sig själva när de intervjuat en viking.
Vi jobbar vidare med vikingatiden och vikingarnas resor och dess konsekvenser.

I svenska ska vi undersöka argumenterande texter i form av insändare. Vad ska en text av god kvalité innehålla? Vi går dessutom in på sista uppgifterna i läsloggen. Vi fokuserar då på texternas budskap. Vi har några få grymt spännande kapitel kvar av Silverpojken. Det kommer bli svårt att toppa våra två läsupplevelser vi haft i höst med Glasbarnen och Silverpojken men det har redan framförts ett par förslag av läshungriga elever i 4b!

I matematiken kommer vi att jobba vidare med algebra och taluppfattning. Eleverna ska göra den första diagnosen i slutet av vecka 45. Den görs i skolan och lägger grunden för hur vi jobbar vidare. Den som vill kan träna sig på övningsblad 1, 2 och 3 på cd-skivan. Boken behöver vara i skolan på onsdagen och fredagen.

I engelska ska vi introducera grammatiken och vi börjar med A och An. Vi ska också jobba med kapitel 4, Skyping.

I No har vi introducerat begreppen fast, flytande, gasform samt avdunsta, kondensera och stelna. Vi kommer att jobba vidare med dem efter lovet så att alla känner sig säkra. Vi kommer också att få besök av Christine, Gustavs mamma. Hon är kemist och jobbar med läkemedelsutveckling. Hon kommer att berätta lite om vad en kemist kan arbeta med. Välkommen!

Vi kommer också att få besök av före detta elever från Alviksskolan som nu går sin gymnasieutbildning. De ska genomföra en undersökning för ett skolarbete om skolelevers Tv-tittande. Jag mailar idag, fredag, ut ett medgivande om att ert barn får delta i undersökningen. Det räcker att ni hör av er om ni inte vill att ert barn deltar! Allt är självklart anonymt.

Vi kommer att genomföra en förberedd brandövning på onsdag. Innan dess ska vi också samtala om och öva inför detta.

Vecka 45 i korthet:                                                                              Läxor:

Måndag:
Tisdag: idrott, besök av gymnasieelever
Onsdag: idrott, planerad brandövning
Torsdag: musik, besök av Christine
Fredag: slöjd
 
Lov!
 

Vi önskar er en trevlig helg och en fin höstlovsvecka!

Hälsningar,

Natasha och Annika

onsdag 22 oktober 2014

Det här med fiskskålen

Vi har repeterat våra regler för goda matematiska diskussioner och provade därefter att sätta fyra elever i en Fish bowl. Det innebär att de sitter runt ett bord och för ett matematiskt samtal. Övriga elever är observatörer och står/sitter runt de samtalande eleverna. 

Efter samtalet fick vi höra observatörernas iakttagelser av vad som varit bra i samtalet:
- Alla kom till tals
- De lyssnade på varandra och lutade sig mot varandra när de pratade
- Alla talade lagom högt
- De gav varandra tid att tänka genom att låta uppgiften gå runt innan de kom med förslag
- De var fokuserade på uppgiften och gjorde inget annat vid sidan av


Matematikuppgiften bestod av sex ledtrådar som ledde fram till ett tresiffrigt tal. Eleverna i fiskskålen skulle lista ut vilket tal man efterfrågade. 

Kursplanen för matematik säger att eleverna ska ges förutsättningar att:
  • använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.


tisdag 21 oktober 2014

Vi tecknar uttryck och spelar högsta talet


2a + 3b = 3a + 2b Där a är ask och b är böna. I varje ask ligger samma antal bönor gömda. Hur många bönor ligger det i varje ask? 

Vi gick igenom metoden att göra lika i varje led och övade oss på bilder. Nästa gång övar vi oss på både bilder och uttryck.  


Vilken bild passar till mitt uttryck? 


Efter hårt arbete med bönor, askar och uttryck spelade vi högsta talet. Idag föll lotten på Erik och Evelina att leda spelet.





Det här med kunskapens kvalité

Idag har vi läst delar av kursplanen i historia. Framförallt har vi tittat på och försökt bryta ner kunskapskraven. Vad är egentligen "till viss del underbyggda resonemang..." och "utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang. Vi har tillsammans gett exempel på sådanana! Eleverna har skrivit manus i intervjuform. Uppgiften är att visa vad de såhär långt kan om vikingatiden. Intervjun filmas med iPad. Alla elever kommer TT då visa sin film för klassen Efter filmvisningen får eleverna feedback utifrån en matris. 

måndag 20 oktober 2014

Smått o gott från sv och so!


I svenskan ligger fokus fortfarande på läsning. Eleverna loggar och vi diskuterar.

 
I So:n har vi kommit en bit på väg in i Vikingatiden. Eleverna kan en hel del om livet på gården, hur man roade sig, vad man åt och hur byteshandel kunde gå till. I dag har de fått visa på sin kunskap när de parvis har skrivit dialoger mellan en viking (träl, husfru, hövding, smed, handelsman) och en reporter från nutiden. I dialogen ska det finnas med vissa begrepp som hör till vikingatiden. Dessa begrepp ska förklaras eller användas på ett sätt som visar att eleverna förstår vad de betyder.  Givetvis spelas alla dialoger in på ipad! Det vore kul att kunna lägga upp på Bloggen! Hör av er om ni inte vill att eleverna ska vara med och synas på bild.