fredag 29 april 2016

Veckobrev inför vecka 18

Hej alla elever och föräldrar i 5b!

Nu är vi igång med vårt Framtidstema! Det inleddes med storbio i måndags där alla elever i åk 4-6 såg en science-fiction-film tillsammans, City of Ember. Efter det har vi arbetat med reflektionsfrågor kring filmen och grupparbetat kring frågor som ”Vad behövs i en underjordisk stad?” och ”Vad är viktigt att ha i ett samhälle och vad är mindre viktigt?” Alla svar skulle motiveras och grupperna redovisade för sina klasskompisar. Detta har vi gjort inom undervisningen i både svenska och SO.

 

svenska är nu snart alla igång med att skapa sin egen insändare. Lotta tar med sig x antal Metro på morgonen till skolan så eleverna har möjlighet att läsa insändare och andra nyheter.

 

I engelska har vi jobbat med adjektiv och hur de kompareras; tall-taller, happy-happier och interesting-more interesting. Nästa veck hoppar vi på framtidstemat även i engelska. Vi ska fundera på oss själva om 20 år; vad har vi på oss, vad sysslar vi med osv.


I matte har vi gjort diagnosen på kapitel 3 som handlar om procent och att beräkna reapriser. Vi har också börjat titta på en spännande serie som heter Spegelvänd. Det är en fiktiv berättelse som väver in matematik på ett naturligt sätt. Nästa vecka ska vi spela spel och se vidare på Spegelvänd.


I No har vi, som jag skrev tidigare, fått se fina bebisbilder. Vi har pratat om vad en familj är och hur olika den kan se ut. Vi har också pratat om ägg och spermier som en förutsättning för att ett nytt liv ska blir till. Vi har pratat om flera olika sätt att få barn. Frågelådan är mycket poppis och det trillar in nya frågor hela tiden. Vi gör vårt bästa för att svara på så många som möjligt. Nästa vecka ska vi prata om identiteter och saker som påverkar oss i vår vardag.


Eleverna har en skrivläxa i No som handlar om familjer. Den knyter an till vårt framtidstema då eleverna får fantisera kring hur deras familj kan tänkas se ut i framtiden. Dessa läxor är inget som eleverna måste berätta om för varandra. De syftar till att hjälpa eleverna att fundera kring sig själva och sin egen identitet. Något som många gör i den här åldern. Texterna klistrar eleven in i sin egen bok om sig själv. 


Vi påminner om att det är lov på torsdag och fredag nästa vecka. Studiedagen är den 18/5.


Nästa vecka i korthet:

Måndag: studiestöd,

Tisdag: kör, idrott, bild

Onsdag: studiestöd, idrott, Mitt val

Torsdag: Lov

Fredag: Lov


Läxa till nästa vecka:

Onsdag: No-läxa Familjeresan


Vi önskar er en trevlig helg!
Vänliga hälsningar,
Natasha och Lotta


tisdag 26 april 2016

Fantastiska bebisbilder!

Vad härligt det var att få ta del av alla fina bebisbilder idag! Alla som ville visa fick göra det. De som hade glömt får gärna en ny chans på fredag. Vi har också klistrat in de fina texterna i Min egen bok, som en del i vårt arbete.

Vi fick tillfälle att prata om fontaneller, runda kinder, stora ögon och nyfödda spädbarn. Vi pratade om att de mjuka och runda formerna hos små barn väcker en omvårdande känsla hos oss och drog kopplingar till djurvärldens rultiga hundvalpar och mjuka kattungar. 

Vi svarade också på några av frågelådans kloka frågor, bland annat varför man måste komma in i puberteten så tidigt trots att man inte är redo att skaffa barn. Att pubertet kommer från latinets pubertas, som betyder vuxen. Att kroppen behöver flera år på sig att gå från barn till vuxen och att det varierar i vilken ålder det startar och tar slut. 

Kloka frågor och fina och respektfulla samtal! 

Jag vill passa på att påminna om att vi slutar tidigare i morgon, som kompensation för inarbetad tid!

God kväll!
//N


måndag 25 april 2016

Idrott ute

Vecka 17 börjar uteperioden i idrott och hälsa så klä er efter väder. Vi kommer att variera mellan att vara på skolgården, i ”skogen” bakom B-huset och på HSB planen.

 

Innehåll (anpassat efter ålder):

Orientering
Friluftsliv
Kondition och styrka
Spel och lekar

 

Kläder:

Bra skor
Lite varmare idrottskläder, det är bättre att kunna ta av om det blir för varmt. 
(vattenflaska)

 

Centralt Innehåll: Friluftsliv& utevistelse

 

Åk: 4-6

• Att orientera i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor. Kartors uppbyggnad och symboler.

• Lekar och andra fysiska aktiviteter i skiftande natur- och utemiljöer under olika årstider.

• Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten.

• Säkerhet och hänsynstagande vid träning, lek, spel, idrott, natur- och utevistelser.

• Badvett och säkerhet vid vatten