fredag 5 december 2014

Veckobrev inför vecka 50

Hej alla elever och föräldrar i 4b!

Klassrummet är julfint men vi väntar fortfarande på den första snön och lite julstämning. Jag tror att nästa fredags Luciafirande kan bidra med det! Alla körbarn är laddade och förväntansfulla!

Trots att snön ännu inte är här börjar det bli riktigt kallt ute. Vi blir lite bekymrade när vi ser en del barn springa omkring i tröja utomhus. Från och med måndag kör vi stenhårt med jacka på för alla!

Vi tittar på Historiepratarnas julkalender varje morgon i klassen. Temat för kalendern är hjältar. Hittills har vi fått lära oss mer om Malala, Rosa Parks, Martin Luther King och den okände demonstranten på Himmelske fridens torg. Här är länken om ni är nyfikna!


Vi har under veckan fortsatt att jobba med beskrivande texter och vad som utmärker dem.

Vi har tränat på att skriva stödord utifrån en text om Lodjuret som jag läst och sedan omvandlat stödorden till en egen text. Vi har pratat om ordklassen verb och om tempus. En beskrivande text skrivs oftast i tempusformen presens (nutid)

I So:n har vi jobbat vidare med medeltiden, läst om Heliga Birgitta, lärt mer om vidskeplighet och tro under medeltiden och även om det här med bödeln, brott och straffdet var hårda bud på Medeltiden! Under onsdagen hann vi givetvis med att prata lite om den spännande utvecklingen i Sveriges riksdag. Vad är en budget? Varför kan de inte bara komma överens? Kommer partierna att sätta upp nya valaffischer nu? Vem blir statsminister? Sedär, några av många intressanta frågor era barn ställde!

Vi stuvade om i engelskan och jobbade lite extra med a-an. Ett vanligt missförstånd bland eleverna är att det går att översätta a till en och an till ett. Vi har gjort flera övningar tillsammans för att bli säkrare på detta. I läxa har barnen fått ett arbetsblad som handlar om a-an. Det finns en liten text som jag vill att barnen ska läsa och styrka under i. Vi jobbar vidare med My family nästa vecka. Det är också dags att börja sjunga lite julsånger.

I No körde vi igång med luft. Vårt fokus den här veckan har varit på eld och syre. Extra fnissigt blir det när jag leker syreatom i jakt på en syrekompis att hänga med. Syre vill ju inte gärna vara ensam i luften. Se bloggen för bilder och mer info. Nästa vecka ska vi ta reda på vad som egentligen händer när det brinner och lära oss om kemiska reaktioner.

I bild börjar vår stad bli klar och den sitter nu uppe i kapprummet. Vår egen stjärngran glimmar fint med barnens egengjorda stjärnor.

Vår fantastiska fritidsklubb, Klubben, har dragit igång en egen insamling till musikhjälpen, se mail!

Viktiga datum:

12/12 Luciafirande på skolan för elever. Vi börjar 7:50. Eleverna slutar 13:50 som kompensation för den tidiga morgonen. Fest på Klubben!

17/12 Fritidsklubben stänger 16:00 (se tidigare brev)

18/12 Öppet hus 17:00 19:00 Välkomna!

 
Trevlig helg!
önskar
Annika och Natasha

Nästa vecka i korthet:                                                         Läxor:

Måndag:
Tisdag: idrott
Onsdag: idrott
Torsdag: musik
Fredag: slöjd, Luciafirande 7:50, Fest på Klubben!
 
Onsdag: Eng – arbetsblad a-an
Fredag: Sv – e och ä-ljudet
Ma – arbetsblad om längd

torsdag 4 december 2014

Det här med luft

Idag inledde vi så äntligen arbetet med luft. Vi började med att ta reda på vad klassen visste om luft och vad de ville veta mer om.
Tillsammans visste vi en hel del! 
-Luft innehåller syre. 
-Luft är viktigt för oss att andas.
-Träden kan hjälpa till att göra syre.
-Luft kan vara "tunn".
-Det finns mer än syre i luften.
-Luft syns inte men känns kall om man viftar.
-Luft väger något.

Vi gjorde också en undersökning tillsammans. Vi satte tre olika stora glas över varsitt stearinljus. Det slocknade olika fort! Många hade en teori om varför och klassen var ense om att det hade med syret att göra. 

Vi pratade också om att syre helst inte vill vara själv. Syret vill gärna ha minst en kompis, O2. Nyfikna 4B ville förstås veta varför. Alltså fick vi prata om elektroner och elektronskal, kemi på mycket hög nivå! Till sist kunde vi konstatera att syret inte tjuvade elektroner för att fylla sitt yttersta skal utan bara delade dem med kompisen. 

Nästa vecka ska vi titta mer på vad som händer när det brinner och vart syret egentligen tog vägen när det tog slut i glasen.

tisdag 2 december 2014

Det här med tum, fot och famn

Hur många tum går det egentligen på en fot? Är min famn lika lång som jag? Vad är längd och vad är bredd?

Det undersöktes många frågor på dagens matematiklektion!




söndag 30 november 2014

Vattendroppar


Ytspänning! 


Att manövrera pipetter kräver fokus och koncentration.


Att redovisa resultat i en tabell för att sedan kunna jämföra och diskutera.