måndag 24 november 2014

Det här med måndag del 2

Vi har idag gått igenom säkerhetsregler för kemilaborationer idag. Det var en hel del elever som inte tog dem på allvar utan skojade, skämtade och/eller struntade i att lyssna. Det resulterade i en mycket arg och bestämd fröken, samt några laborationsförbud vid nästa tillfälle. 

Så nu, bästa föräldrar, ber jag er om lite hjälp. På torsdag är det dags för nya laborationer och till dess önskar jag att ni pratar igenom dessa regler hemma:

1. Vi rör oss lugnt i klassrummet.
2. Vi smakar aldrig på något.
3. Vi luktar försiktigt (viftar in doften).
4. Vi frågar Natasha innan vi provar egna undersökningar.
5. Vi har endast material, penna, sudd och anteckningar på borden.

De är förstås till för allas vår säkerhet och av största vikt när vi laborerar. Därför vill jag att eleverna tar dem på allvar. 

Om man bortser från detta genomförde vi tre spännande undersökningar som illustrerade de olika saker vi pratat om den senaste tiden.

Handen i påsen visar att vi människor avdunstar vatten hela tiden. Vi kunde också se hur vattenångan kondenserade i påsen. Svettigt värre!

Vi droppade också karamellfärg i varmt och kallt vatten och fick då bevisat att varma vattenmolekyler rör sig snabbare än kalla.

Avslutningsvis stängde vi in sex isbitar i en burk. Vi vägde det hela till 486 gram. Sedan gissade vi om det skulle komma att väga mer, mindre eller lika mycket vid dagens slut. Det blev ungefär lika många gissningar på varje alternativ. 
Tänk, det vägde lika mycket! Vi fick flera kloka förklaringar som alla handlade om att det var samma antal molekyler i burken, de hade bara olika form. 

Ur LGR - 11
Eleverna ska utveckla sin förmåga att:
- genomföra systematiska undersökningar i kemi, och
- använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.
 
Centralt innehåll som ska beröras:
Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. 
- Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.
- Vattnets egenskaper och kretslopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar